Sabinovské dni žijú 40. výročím udelenia Oscara filmu Obchod na korze

13.06.2006 Sabinov

Sabinov 13. júna (TASR) - Verejným premietaním filmu Obchod na korze v miestnom kine v Sabinove pokračoval dnes program Dní Sabinova 2006. Venovali ich 40. v...
Sabinov 13. júna (TASR) - Verejným premietaním filmu Obchod na korze v miestnom kine v Sabinove pokračoval dnes program Dní Sabinova 2006. Venovali ich 40. výročiu udelenia prestížnej ceny Americkej filmovej akadémie Oscar tomuto dielu československej kinematografie ako najlepšiemu zahraničnému filmu v roku 1966.

Film nakrútili v lete 1965 v Sabinove.
Dni Sabinova 2006 sú v tretím ročníkom medzinárodnej kultúrnej, spoločenskej, vzdelávacej a športovej prezentácie mesta. V ich rámci v pondelok 12. júna slávnostne otvorili mestské kultúrne centrum Na korze v historickej budove bývalého piaristického gymnázia. Symbolickú pásku prestrihla s primátorom mesta Petrom Molčanom manželka autora literárnej predlohy k filmu Ladislava Grossmana Edita.
V centre je stála expozícia filmu Obchod na korze s exponátmi pripomínajúcimi nakrúcanie. Mnohé z nich darovali občania mesta. Dopĺňa ju bohatá obrazová dokumentácia, rekvizity, originálny scenár filmu, korešpondencia jeho tvorcov na čele s režisérmi Jánom Kadárom a Elmarom Klosom so Sabinovčanmi. Bustu Grossmana mestu pri tejto príležitosti daroval akademický sochár Dušan Pončák. Nechýba ani originálna kópia slávnej sošky Oscara.
Súčasťou centra je koncertná sála, informačné stredisko a mestská galéria. Ako prvé sú v nej vystavené obrazy sabinovského maliara Ernesta Stenhuru.
Zriadenie a vytvorenie centra financovalo mesto z vlastných finančných prostriedkov. Investičné náklady na rekonštrukciu priestorov predstavovali 600 tisíc Sk, počiatočné personálne, prevádzkové náklady a technické a interiérové vybavenie tiež 600 tisíc Sk. Zvyšné náklady sa financovali v rámci projektu Oscarové mesto Sabinov z podporného programu Európskej únie INTERREG IIIA Slovensko – Poľsko. Exponátmi a odbornou spoluprácou pomohlo Krajské múzeum v Prešove. Inštaláciu realizovalo Kreatívne štúdio Prešov.
Program dní odštartovala v nedeľu 11. júna premiéra dramatizácie Grossmanovej novely Obchod na korze v naštudovaní ochotníckeho divadelného súboru pri Mestskom kultúrnom stredisku v Sabinove. Inscenáciu podľa divadelného scenára Alty Vášovej so súborom naštudoval hosťujúci režisér Peter Cibuľa. V hlavných úlohách Rozálie a Tóna Brtka sa predstavila Soňa Bazlerová a Štefan Lipták.
Dni vyvrcholia na záver týždňa Sabinovským jarmokom a v sobotu 17. júna večernou svetelnou šou.
 

Vyberte región